Валери Симеонов: Връщането на децата от 7 до 12 клас в училище е убийство
НФСБ няма да подкрепи такава мярта, категоричен е лидерът на патриотичната партия
28.04.2020г.

„Какво значи да отворим училищата за децата от 7 до 12 клас? Ще спомена само думите „коридор“, „междучасие“ и „тоалетна“. Там какво става? Това е безумие, убийство. Аз не мога да подкрепя такава мярка. НФСБ няма да подкрепи такава мярка. И това ще го заявим на Коалиционния съвет утре“. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в предаването „Още от деня“ на БНТ тази вечер.

Той даде и друг пример – с отварянето на парковете за деца до 12 г. и спортуващи. „А какво правим с децата над 12 г., които с колелета се събират на големи групи? Кой и как ще ги контролира? Кой ще предпази техните родители, баби и дядовци от разнасянето на заразата? Та това е първия начин за разнасянето на коронавируса“, каза Валери Симеонов. Но добави, че това мярката с отварянето на парковете е тази, която най-малко може да критикува. По-опасно е отварянето на училищата.

Лидерът на НФСБ беше категоричен, че има Национален оперативен щаб, съставен от специалисти, които носят отговорност за своите решения. Те трябва да се слушат и техните указания да се изпълняват. Не може политици – специалисти по всичко да влизат в ролята на лекари, защото това може да се окаже фатално за България.

У нас ограничителните мерки бяха най-либерални, подчерта Валери Симеонов.

По думите му мерки като 60:40 са били подготвени от финансисти, а е трябвало да се обсъдят най-вече с бизнеса, с работодателите. „Бизнесът има нужда от реална подкрепа. Марката 60:40 трябваше да се прилага за откриването на нови работни места“, подчерта Валери Симеонов. „Държавата е в състояние на глуха защита – термин от бокса“, добави лидерът на НФСБ.

Той съобщи, че депутатите на НФСБ са внесли в Народното събрание днес пакет от мерки в помощ на туризма. Сред тях са намаляването на ДДС на 9 % на всички заети в сектора като временна мярка за срок от 1 година“, подчерта Валери Симеонов.

Други мерки предвиждат изплащане от страна на държавата на 60 % от заплатите до 1/3 от състава на фирмите от сектора – хората, които са гръбнака на всички туристически фирми. Валери Симеонов беше категоричен, че мярката важи за изрядните фирми.

Също така се предвижда и министърът на туризма да издава купони (ваучери) на стойност 210 лв. за вътрешен туризъм на в рамките на не по-малко от 7 дни на българските граждани и в размер на 100 лв. за ученици - за зелени училища, състезания и др.

Законовите промени на НФСБ задължават концесионерите и наемателите на плажовете да предоставят безплатно плажните съоръжения, като им се намалява на 50 % от плажната такса или наем.

До момента предложенията са подкрепени от няколко български асоциации от сектора – Национална асоциация „Българско Черноморие“, Съюз на хотелиерите, Национално сдружение на малкия и среден бизнес в туризма, Българска асоциация на собствениците в туризма, Българска асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.